Včera jsem tyhle hodinky ze srandy koupil. Ze studijních důvodů. Občas to dělám, ať vidím rozdíly mezi Garminem a jinými. Nedávno jsem takto koupil Huawei watch fit 4 Pro. Ty jsem hodně chválil. Ale tady mi ta čelist spadla úplně. Tak bych si představoval, že má fungovat INTELIGENTNÍ zařízení na ruce v roce 2025.Ony totiž tyhle hodinky hardwarově nejsou o moc horší, než Trex 3 Pro(nebavme se o materiálech, mluvím o senzorech). Nemá smysl popisovat mapy, protože tam vlastně žádné nejsou. Stahovat si nějaký výřez mapy v mobilu a nějak to kamsi cosi kdesi... Garmin je na práci s mapami TOP, o tom není třeba vést diskusi. Nemají konkurenta. Ale tím to končí. Zbytek toho systému celkově, jak to celé funguje, monitoring zdraví, detekce aktivit.... Samo to pozná, zaznamená, jen oznámí, že zaznamenalo aktivitu. Mluvím na to česky a ono to dělá, co tomu řeknu 🤔. Jak to ty k...y sikmooke udělaly? Nastaví budík, zadá úkol v kalendáři. Opět se musím opakovat, jako u Huawei Zdraví, aplikace Zepp je jiný vesmír, než Connect. A ještě o level jinde (za mě), než to Huawei Zdraví. Ti vývojáři v tom Garminu fakt nevidí, KAM ti číňani ten software posunují? Connect s obrovskou kontroverzí 3 roky zpět změnil design apky. Rozdělil uživatele na dva tábory, za mě to byla změna k horšímu. Ale to byla jen změna designu. Od té doby se neodehralo nic. Nějaká placená zóna je spíš k smíchu, než k užitku. Myslím že tento segment došel aktuálně na konec cesty co se týče hardwaru. Všichni v tom mají všechno, co existuje. Tady máme hodinky za 2300 v Datartu aktuálně které změří vše. A VELMI DOBŘE! Já myslím že teď už se směr bude ubírat spíš cestou softwaru. Co dokážou ti výrobci nacpat do aplikace. Pomocí software se taky dá z těch hodinek udělat opravdu skutečný osobní asistent. Ve spojení s AI to bude umět dělat úkony, které tomu řeknu. A už toho spoustu umí. On to asi nějak samozřejmě zmastí i ten Garmin. Za 10x vyšší cenu a to doslova. Spíš 12x vyšší. Otázka je, co ten zákazník chce a bude chtít. Garmin je špička, ale je takový.... nudný. Tyhle firmy to umí udělat zábavné. Nesuďme, co je nebo není správné. To nechť si ostatně rozhodne každý sám. Ale že to za pár korun funguje sakra dobře, to je prostě holý fakt. Ne, neumí to zaplatit. Ne, nemá to topo mapu s barevnými značkami. Ne nemá to svítilnu (trex už ano). Ne nemá to safir ani titan. Proboha ale stojí to 2300 korun. A je to proklatě dobře funkční. Takže moje prognóza je software software software. Uvidíme za rok, co přinesou tihle dravci v nových modelech s nezměněnou cenou. Garmin podle mě nic. Apple o jakési AI už 2 roky jen mluví, ale nikde nic moc není vidět. Jen Petrovi Márovi to dává smysl. Jediný snad ten Samsung se někam posunuje. Ale Výdrž baterky jeden den je obrovská překážka. Takže znovu, otázka je, CO ten zákazník chce. Jasně, že když jsem turista a šmatlu každý víkend po Beskydech, Fenixy 7 Pro, které aktuálně používám, jsou pro mě jasná volba. Ale když jsem jen občasný turista třeba 4x za rok, tak asi snesu semtam mrknout na mobil, kde v tom lese jsem, ale budu mít na ruce strojek, který mi bude velmi zpříjemňovat ten zbytek toho života. Takže tady máme filozofii Apple watch za čtvrtinu ceny. Říkám filozofii, NE funkcionalitu. Bude zajímavé sledovat v čase, CO budou výrobci nabízet a CO bude zákazník kupovat... Vtipné mi přijde to, že když se dívám po lidech kolem sebe, CO má kdo na ruce, tak jsem se vždycky v duchu pousmál, že ty lidi kupují "ten levný čínský šmuk", protože ono to je po vzhledu poznat. Co si budem, i tyhle hodinky jsou vlastně dost škaredé. Ale kupodivu teď vidím, že ta drtivá většina těch lidí nosí dnes už na ruce docela špičkové zařízení a myslím že skoro nikdo z nich to ani netuší, protože to mají jako krokoměr. 🤣