Rád bych otevřel diskuzi na téma Tactixu 8, protože vyjma lehce upraveného softwaru a zelené svítilny jsou téměř totožné s Fenix 8, ale cenovka je skoro až astronomicky vysoko. Je něco, co nevidím? Chápu, že řada Tactix je vyloženě pro fajnšmejkry, kteří nemají problém si připlatit, ale teď podle mě o koupi pochybují právě i fajnšmejkři. Obecně teď v poslední době častěji slýchávám větu "přejdu na Apple Watch Ultra 2", což se mi kdysi vůbec nestávalo. Motivace těchto lidí většinou stojí na tom, že už je pro ně cenová politika Garminu neúnosná.
Garmin Tactix 8
Ahoj, osobně mi nevadí připlatit si za kvalitní produkty. U Tactixu je spíše zarážející finanční rozdíl oproti Fenixu, než cena jako taková. Za mě by měl být v relaci max +10%, aby dával smysl z hlediska přidané funkční hodnoty. Pokud chtěl Garmin dát Tactixu punc luxusnosti (ala chci být jiný tak si připlatím), tak zde je to výstřel mimo. Od toho tu máme modely Marq, navíc taktické hodinky opravdu nemají a nemohou být luxusní (max tou cenou).
Řadu Tactix mám rád, ale zde opravdu váhám, jestli dávají smysl (snad po odladění SW, viz níže). Kvalitní výrobky mají stát hodně, ALE - jedná se opravdu o kvalitní hodinky? Nový software (stejný jako u Fenix 8) je za mě katastrofa. Po zkušenosti s ním jsem se rozhodl vrátit Fenix 8 (51mm solar). Náhodné restarty během dne (kdy následně chybí v connectu kroky za pár hodin) bych snad ještě odpustil, ale ve chvíli kdy ukládám aktivitu (50K běh) a hodinky se při ukládání restartují a aktivitu neuloží a tato v hodinách následně neexistuje - ne, tohle hodinkám za 30K (v případě Tactixu za téměř 40K) neodpustím. Za tuto prémiovou cenu čekám 100% spolehlivost (a to hned od začátku, nikoliv s tím, že se časem odladí). S Enduro 2 ke kterým jsem se vrátil jsem tohle nikdy nezažil a to jsou v každodenním zápřahu od roku 2022, kdy jsem je kupoval.
Tedy závěrem - Tactix 8 bych zvážil jen pokud netrpí SW neduhy stejně jako Fenix 8 (bohužel nemám jak posoudit, recenze by v tomto směru byla super).
Honza Tady nemůžu nic jiného, než souhlasit. U produktů za takovou cenovku se přesně to co popisuješ, stávat prostě nemůže. Garmin sice šlápl na plyn a snaží se dohnat ostatní značky z hlediska SW (v tomto segmentu se totiž za me mezi špičku neřadil a neřadí), ale extrémně na to doplácejí jejich produkty. Od těch za tu cenovku lidé čekají hodně, a poté jsou zklamaní přesně z důvodů, které si vypsal.
hok_dominik Cena je přestřelená, ale historicky běžný jev pro Tactix.
Nejsem voják, těžko říci přesně, jak moc vlastně vojenské funkce může člověk v praxi využít. V zásadě bych se nedivil, kdyby vojákovi stačily 4x levnější G-Shocky s běžnými outdoorovými funkcemi.
Upřímně osobně, Tactix 8 stejně jako Tactix 7 amoled je sice super zařízení, ale něco mi u nej chybí po designové stránce. Aktuálně kdybych řešil i design, F8 vyhraje na plné čáře.
Dobrý den. Po letech jsem upgradoval ze starých Tactixů na nové Tactix 8. Zajímá mě, zda u nočního spánkového režimu jde nastavit ciferník a hlavně jeho barva? Naskočí mi vždy bílý digitální ciferník na černém podkladu, který v naprosté tmě docela září a hledám jak ho ztlumit barvou nebo svitem. Nastavit mi to nikde nejde. Režim na nokťák zapínat na noc nechci, protože ten vypíná měření srdečního tepu. Děkuji.
Jirka Zdravím, to je zvláštní. I když máte Always-On, mělo by se to vypnout v momentě, kdy se hodinky přepnou do spánkového režimu. Máte dobře nastavené hodiny spánkové režimu?
hok_dominik Mám verzi Solar, takže mám jenom display Always on.
- Upraveno
Jelikoz nekdo napsal neco do tematu fenix 9 tykajici se esim + tactix, tak to napisu sem, kam patri vice moje odpoved k tomu i kdyz chapu ze na neco odpovedel nekomu dany dotycny.
Souhlasim do dane miry + -. Na jednu stranu to dava castecne smysl to udelat tak jednoduche, na druhou stranu co kdyby nez esim to slo treba jen pres nejaky bezpecnostni telefon? Ale to zas stejne nedava moc smysl,potom to mit v takovych hodinkach. Jelikoz ale u vojaku je fajn tahat mene vahy, tak by bylo pekne aby na to stacily jen hodinky na nejaky ten dalsi stupen komunikace. Takze dost zabezpecit telefonovani v Tactix. Napriklad nejaky system do hodinek/zabezpeceni treba od AFRL (Air Force Research Laboratory). Tak jak AFRL vytvorily appku *TAK - ATAK / ITAK / WINTAK / CIVTAK pro smartphony, tak by mohly i pro hodinky neco. Stejne tak uzpusobeni pro komunikaci pres goTenna. Tak jak vyuziti *TAK + goTenna. Tak neco k dispozici pro lidi, Pracuji v ozbrojenych vojenskych silach i kdyz ne ceskych, tak at uz je to zabezpecene jakkoliv, tak pri dulezitych setkanich s kolegy pri planovani mise nebo kdy nam neco vysvetluji, tak se veskera elektronika odklada, nesmi se s ni jentak do mistnosti. A tim ze nove Tactix dostaly to telefonovani, tak je to este vetsi riziko. Ale pro civilisty / preppery apod. takove vychytavky nejake takticke, tem by se to mohlo libit, ty maji mensi naroky na zabezpeceni co chteji neco zabezpeceneho a maleho. Ono u nemalo vojaku neni moc duvera v ty hodinky, riskovat odhaleni. Takze v soucasnosti ty Tactix muzeme brat jako hodinky jen jako trosilinku vylepsene Fenix, bez realne nejakeho super vyspeleho nasazeni vysoce utajovane mise apod. Jo treba upravene ty hodinky s osekanym systemem upravenym pro vojenske ucely, uz by to mohlo byt o neco zivota schopnejsi pro urcite nektere vojenske ucely. Ovsem nepocitam bezne vojaky ktery s tim mohou treba behat kolem zakladny kdy to neni tak kriticky tajne, u tech soucasne nebo predesle Tactix asi budou + - OK, vice OK asi spis predchozi 7. Takze v soucasnosti jsou to hodinky jako Fenix, jen asi tak s jinym vzhledem a par appek a pripadne pro preppery nektere apod. Dokazu si k nim predstavit i vylepseni pro satelitni komunikaci (telefonovani) casem. Klidne by mohla byt civilni zabezepcena verze a pak vojenska jako je tomu u *TAK kdy maji ruzne verze. Neco pro civilisty a neco pro vojenske ucely k cemu ma pristup vice vojensky sektor svou vzuyitelnosti ke vsem tem vojenskym vymozenostem s propojenim se zbytkem teamu kdy si pres to sdili informace ktere zaroven tim zakresluji do map i nahravkama cilu fotek na mape, zakreslovani tras na mape, sledovani polohy kolegu z teamu atd. Asi by se nekterym lidem mohlo libit sledovani polohy svych psu skrz hodinky po propojeni s chytrejsim obojkem, pripadne kdyby mel v sobe i reproduktor maly na vydavani povelu psovi. Nebo cipy pro sledovani neceho jineho, treba polohy nejakych veci nebo napr. svych deti pro nektere lid,i ktere by byly problemove nekde v zabavnem parku atd. Kazdopadne nejaky *TAK je i na Garmin hodinky, i kdyz to evidentne asi nebude officialni od AFRL. Co vse nabizi, neni mnoho, je to jen par drobnosti. A mimochodem ATAK je delany pro ruzne slozky at uz vojaky, policii, zachranare, tak i hasice pro sledovani pozaru a zakreslovani i pozaru do mapy se sdilenim s ostatnima a tak. Ovsem si moc nedovedu predstavit zakreslovat neco do mapy v Garmin hodinkach na tak malym display, rozhodne ne prstem, mozna tak hrube nejakym dotykovym perem. Navic by to solidne papalo baterku a pokud by to bylo s amoled verzi aby se to dalo lepe sledovat tu mapu se zakreslovanim informaci, tak o to vice. Stejne tak pod-vodni komunikaci velmi kratkeho dosahu z novych Descentu Mk3i dat i do Tactix novych. Jasne zamereni pro spec. operace by to nebylo jentak prodavane volne Garminem lidem, ale prodavane Garminem treba pro nejake ty preppery nebo fanousky taktickych funkcim vojaky a ruzne typy lidi co si v tom neco najdou, by to mozna naslo kupce. Ovsem cena by byla asi zase uplne jinde. Takze otazne by bylo zda by se jim to vubec vyplatilo, udelat treba Tactix pro ty co chteji takticke funkce a o neco vetsi zabezpeceni i kdyz ne pro specialni operace da se rici, tak zda by se jim to vyplatilo. S tim ze dalsi Tactix by byly osekanejsi bez takovychto veci co si je kupuji spis jen pro vzhled. Uz ted jsou Tactix rozdeleny podle vybavenosti, ty drazsi maji v sobe AB ballistickou appku. Je mi jasne kolik by asi ty top vybavene staly, kdyz uz i jen ta AB appka zvysila cenu tech hodinek pro hodne lidi docela o dost.
- Upraveno
Tactix hodinky v symbioze s drony do budoucna. Soucasne takticke prostredi, ovlivnene zkusenostmi z konfliktu na nejmenovane zemi ve vychodni evrope, podtrhuje rostouci vyznam dronu. Jejich vcasna detekce a neutralizace jsou jedny z důležitých veci pro operacni uspech. V tomto smyslu maji hodinky Garmin Tactix mozna trochu potencial stat se nastrojem s sirsim taktickym vyuzitim v budoucnu. Po upravach systemu a integraci technologii by mohly slouzit nejen vojenskym slozkam, ale i pruzkumnym tymum ruzneho typu ci civilnim uzivatelum. Jak by to mohlo vypadat?
Detekce dronu v realnem case. Jednou z moznosti je propojeni hodinek s lokatorem fpv dronu. Lokatory s omezenym, kratkym dosahem by nesli clenove tymu. Data by se v realnem case sdilela pres bezpecnou sit, pomoci gotenna nebo jine zarizeni. Na displeji Tactix by se zobrazil jednoduchy ukazatel, neco jako kompas ukazujici smer a vzdalenost detekovaneho objektu. Tento system by umoznil okamzitou reakci bez nutnosti manipulace s dalsim zarizenim. To je zasadni v situacich, kdy uzivatel drzi zbran proti dronum. Jiz se stale este testuji typy idealni zbrane a streliva do nich pro efektivitu proti FPV dronum. Vcasne upozorneni primo z hodinek by zvysilo efektivitu pri zachovani volnych rukou pripravenych na reakci. Casova narocnost je kritickym faktorem. Pri typicke rychlosti dronu a dane vzdalenosti zbyva na reakci pouhych par vterin priblizne nekdy. Kombinace maleho dronu, hodinek a teamove site by zajistila nekdy lepsi, sobestacnejsi operativnost, rychlejsi reakci a bez zasahu do toho z venku.
Dlouha vydrz baterie se tak stava nezbytnosti. Modularni reminek s integrovanou powerbankou by mohl tuto potrebu castecne resit.
System by mohl sledovat nejen polohu nepratelskych ale i vlastnich dronu a usnadnit i lokalizaci jejich pripadneho padu. Tato funkcionalita by nasla uplatneni i pri civilnim vyuziti, prestoze pilot ma prehled pres kameru.
Tento krok by otevrel dvere dalsim aplikacim v ramci hodinek Tactix. Trochu inspirace si lze vzit z modelu Descent Mk3i, ktery nabizi podvodni lokalizaci cleny tymu a kratke vzkazy na malou vzdalenost. Neco podobneho by treba slo udelat i pro vzdusny prenos.
Sdileni dat by mohlo byt i z dronu co by mohl posilat snimky terenu apod. primo do hodinek. Soucasne satelitni mapy by s vylepsenym MicroLED displejem mohly ziskat novou uroven. Po zadani trasy by dron nasnimal oblast a data by se integrovala do mapy.
Tento pristup by umoznil rychly pruzkum terenu v situacich, kdy chybi pristup k satelitnim zdrojum, obzvlast k novym satelitnim snimkum. Napriklad pri likvidaci pozaru, rozestaveni nepratelskeho tabora, zabery rozsah skod po nektere havarii nebo v odlehle lokalite atd.
Moznost vlastni mapy oblasti a dalsich aplikaci. Jednim z dalsich kroku by mohla byt tvorba personalizovanych map. Dron by nasnimal bud kompletne oblast nebo udelal klicove snimky danych cilu a doplnil by je do satelitni mapy. Rozsireni do mapy s rozmery pozemku a kontakty majitelu. To je uz ted mozne zjistit volne na internetu ve forme mapy se zobrazenim velikosti pozemku, i kdo je majitel. Kliknutim by hodinky nabidly rovnou i navazanl spojeni s vlastnikem, pokud by byly data kontaktu na nej volne pristupna, coz by usnadnilo vyuziti volneho pozemku typu les nebo prazdny prostor venku a tak, k poradani neceho. Dalsi appka, napriklad zobrazeni na hodinkach privolani pomoci vojenskeho autonomniho koloveho/pasoveho vozidla pro zranene apod. se zobrazenim jeho trasy kudy jede a kde pocka na zraneneho kam se muze dostat maximalne. Coz je castecne videt v te jedne nejmenovane zemi ve vychodni evrope kam se to posouva, co se tam i vyuziva a ze realne naroky v dnesni dobe na efektivitu musi byt vyssi. Obzvlast v soucasnosti kde je vice pozadavek na zvyseni sobestacnost, zvyseni efektivity, kam se nemuze rychle a snadno, efektivne dostat pilotovana podpora/pomoc. Tak robotizace zachranych prostredku, zavadeni obrany pred drony s ti co ma team sebou atd. je neco co se musi zlepsit a postupne se tak deje. Existuje startup v te nejmenovane zemi, ktera se prizpusobuje deni na bojisti, prichazejici s robotickyma zachranyma vozidlama ktere neridi primo ridic.
Hodinky by mohly integrovat i dalsi mapove funkce. Napriklad zobrazeni strelnic v okoli nebo propojeni s Garmin C1 Xero Pro, ktere uz disponuje aplikaci pro telefony. Prenos dat z nastrazenych detekcnich systemu s ukazatelem smeru a vzdalenosti by doplnil takticke vyuziti. Vse aby to bylo navrzeno jednoduse, efektivne, intuitivni a s nizkyma energetickyma narokama.
Propojeni Tactix s drony a dalsimi zarizenimi by z nich udelalo komplexnejsi hodinky vhodnejsi o neco vice nez doposud pro takticke pouziti, pruzkum, civilni aplikace a tak. Shrnuli to, urcite by bylo fajn vylepsit baterii treba pridaním externi modularni baterie nosene na reminku a zvysit pamet hodinek. Dalsi vylepseni jako obousmerna komunikace s jinymi zarizenimi, napriklad lokatory nebo komunikacnimi systemy typu goTenna apod. pres bezdratovy prenos, spolu s lepsim displejem by take stalo za to.
Takovyto pristup by mohl o neco snizit potrebu noseni urciteho mnozstvi nekdy specializovanych pristroju s ovladacima prvkama a display, urcenych pro ruzne ucely. Pokud bychom chteli zvysit efektivitu, stacilo by rychle pohledet na hodinky a okamzite ziskat potrebne informace. Tento zpusob je jednodussi a rychlejsi. Soucasne by se tim snizila hmotnost, mensi pocet displeju a ovladacich prvku na jednotlivych zarizenich znamena mene vahy, kterou je treba nest. To by mohlo vest ke zvyseni efektivity, at uz jde o vytrvalost, nebo rychlost pohybu.
V budoucnu by se z toho mohly postupne vyvinout i vymozenosti pro civilnejsi verze hodinek, ktere by byly vice vyuzitelne pro sirsi okruh lidi. Jinymi slovy, slo by o vytvoreni profesionalnejsich a praktickejsich zarizeni, ktere by lepe odpovidala svemu zameru. Hodinky maji vyhodu v jednoduchem a rychlem pristupu kdy informace jsou rychle k dispozici, at uz mame ruce volne, nebo ne. Jsou mensi, lehci a jinak umistene (na zapesti), coz zaroven nese i jinou uroven rizika jejich poskozeni.
Proc o tom pisu zde a zameruji se predevsim na vojensky orientovane vlastnosti, napriklad v souvislosti s modelem Tactix? Nejde mi pouze o to, co by hodinky Tactix mohly v budoucnosti umet, ale spise o to, jake aplikace a funkce by z tohoto vyvoje mohly byt uzitecne i pro bezne uzivatele. Nektere ze zminenych vymozenosti by se mohly stat funkcnimi i pro dalsi modely Garmin hodinek. Ty by se mohly soustredit na dulezite vylepseni, jako je vyssi vydrz, vylepseny displej s nizsi spotrebou energie oproti AMOLED, bezdratovy prenos dat s dalšími zarizenimi a tak.
Tactix tak predstavuje zajimavy vyvojovy zaklad. Dokazu si predstavit ruzne inovace tohoto typu nejen u tohoto modelu, ale i u ostatnich modelu s jejich specifickym zamerenim. To otvira prostor pro Garmin, aby prinesl neco, co jine znacky hodinek nenabizeji. Vojensky sektor dnes tlaci na vyvoj, modernizaci a pokrok. Testovanim novych funkci na modelu Tactix by se mohly drive a snadneji otevrit nektere moznosti pro preneseni podobnych vymozenosti i do dalsich hodinek s odlisnym zamerenim.
Preji krasny den a at se dari.
Ahoj lidi, chtěl bych se zeptat jestli Vám měří tactix 8 solar v noci teplotu pokožky? Já je mám od neděle, teď je další neděle a pořád neměří. Jinak tep atd. vše ano. Tak jestli nemám někde něco zaplé, nebo jestli to soudruzi ještě nedoprogramovali? Děkuji za info a mějte se prima :-)
- Upraveno
VasekTabor Zdravim. Nevim zda vam to nejak pomuze, ale tento problem ma vice lidi. Vice lidi podalo stiznost na Garmin Forum. Odpovedi cloveka ktery ma ten problem tez, tak kontaktoval Garmin a pry aktualizace by mela vyjit v kvetnu, coz tvrdi v novejsi zprave i Garmin v podstate. Takze to neni problem vas nebo vaseho zarizeni ze by bylo poskozeno, jen software ma v sobe chybu na ktere uz Garmin tym pracuje.
Preji krasny den, at se dari a snad vam to nejak pomohlo.
Amber Děkuji :-)