• Suunto
  • Má Suunto ještě šanci dohnat Garmin?

Asi není žádným tajemstvím, že Garmin tak trochu utekl Suuntu. Samozřejmě pracují s trochu jiným kapitálem než Suunto, ale dost možná mají ten kapitál kvůli tomu, že byli šikovnější i v době, kdy ten kapitál byl dost podobný.

Nicméně, není tomu tak dávno, co jsem delší dobu používal Suunto Race a vlastně jsem z těch hodinek byl nadšený.

Hlavně mi přijde, že po pár nezdarech teď Suunto nedělá vůbec špatné hodinky. Ale asi pořád nedosahují univerzální funkčnosti Garminu.

Myslíte, že má Suunto ještě pořád (minimálně na sportovním poli) šanci na comeback? Nevím proč, ale pořád mám tendenci této značce věřit a jen čekám na moment, kdy se moje intuice změní v realitu.

o 5 dní později

Upřímně vydáním Vertical a Race se Suunto dostalo trošku zpátky na koně :)

Po designové stránce se mi hodinky neskutečně líbí. Prémiové hodinky se safírem a titanem za velice příjemnou cenu.

Jediná věc, která mi nejde do hlavy je nasazení starého optického snímače. Kdyby nasadili novější a upřímně přidali výkonu procesu, kdy na Race S je uživatelské prostředí daleko svižnější, tak se Suunto dotáhlo na konkurenci :)

Suunto v mých očích chybí i trochu komplexnosti. Ano, vždy byl a stále to je primárně sporttester, ale doba se vyvýjí a mělo by i Suunto :D

KHILLIXUR Možná počítají s tím, že na běh je potřeba externí snímač a na "klidový" režim je jejich optika dostačující. :D S tím, že Vertical a Race je vrátil do hry naprosto souhlasím. Navíc je fajn, že se vrátili k tomu robustnímu designu a nepokračovali v tom minimalismu, který byl u Peaku... Upřímně se mi to nelíbilo.

Race S je posunul zase o kus dále a upřímně se už nemůžu dočkat dalšího modelu. U Garminu jsou to v poslední době jen face-lifty, ale Suunto má před sebou velký potenciál, který ještě můžou naplnit.

Máš nějakou představu, co by se ti v nových Suunto líbilo? Mně se vlastně jejich minimalismus docela líbí a stačil by mi lepší tepák, svižnější a zajímavější uživatelské prostředí, měření dynamiky běhu ze zápěstí a o něco komplexnější monitoring spánku (a také spolehlivější, protože někdy to měří úplné blbosti).

Co se týče optického snímače, tak jsem neměl možnost hodinky zkusit sám, nicméně pokud při aktivitě není schopen správně reagovat na změnu srdečního typu, tak za mě bych měl i obavu právě i na měření v klidovém režimu a následné vyhodnocení například VST a dalších metrik typu readiness atd.

Za mě si to celkem vystihl právě s těmi věcmi, které bys ocenil. Do puntíku souhlasím 😄

Za mě bych přidal ještě datová pole při zobrazení mapových podkladů, když běžím po gpx křivce (možná už je to přidáno novým SW?)

Možná ještě detekce pádu. Z bezpečnostního hlediska velice užitečné a sám jsem několikrát již zažil drsné pády :D

Pokud bychom se bavili o nějaké rozdílové featurce tak kdyby přestavili jen tak z ničeho nic možnost satelitní komunikace tak se raketově vystřelí na přední příčky.

filip_debrecenyi

Jak říkáš, chytré funkce už se musí začít přidávat i do sport testerů. Dnešní zákazníci to dle mého začínají čím dál tím více vyžadovat.

Ahoj, máte pravdu, Suunto zaspalo dobu a za garminom je výrazne pozadu ale...
        Menej je niekedy viac, mne je naopak ich politika o pár modeloch sympatická, je to taká typická Fínska strohosť. Garmin je top ale príde mi, že už je toho na trhu moc a niektoré modely sú zbytočné.
        V ponuke suunta mi chýba niečo iné ako kvalitný športester. Hodinky vojensky/outdoorovo ladené s čierno-bielym displejom, žiadne farby a nič podobné, v podstate ich model traverse bol skvelý a je škoda, že v tomto smere ostalo prázdno, ešte je tu model core ale to už je takisto zastaralý kus.

Richardx S tím naprosto souhlasím. Toto vlákno jsem neotevřel, aby se tady házela špína na Suunto, ale právě naopak. Já této značce pořád věřím a právě doufám, že se vytáhnou ještě výše. Co se týče modelové přeplácanosti, tak souhlasím – Suunto má nabídku krásně jednoduchou.

Ten minimalismus se mi líbí i ve funkcích. Nepotřebuji tři stovky vyhodnocovacích metrik, Suunto prostě sází na ATL, CTL a TSS, to mi bohatě stačí a je mi sympatické, že se nesnaží to zbytečně přeplácat.

S tím modelem typu Traverse si nejsem jistý, jestli je to dnes ještě perspektivní. Když byl tento model vydán, ještě nebyl takový apel na pěkné uživatelské prostředí, displej, podrobné funkce atd. Kdyby vydali by model jako Traverse, uspokojili by pár potenciálních uživatelů, ale rozhodně ne velkou masu, která by pro jejich podnikání a budoucnost mohla být game-changer. Současně si myslím, že potřebují vydat model, který konkuruje smartwatchům, nikoliv vojenský/outdoorový model.

KHILLIXUR Tyjo, satelitní komunikace by byla maras, ale opravdu by to bylo z ničeho nic, protože s tím zatím nemají snad žádné zkušenosti. :D Popravdě ale netuším, jak moc náročné je vytvoření vlastní komunikační sítě, ale předpokládám, že to nebude levná záležitost. Nejsem si tedy jistý, jestli by Suunto investovalo zrovna do tohoto. Anebo hůře – jestli na to vůbec má.