Ahoj,
Můžu dotaz na chytřejší? 😀
Jaký je rozdíl třeba mezi aktivitami chůze a turistika?
Když dám chůzi nebo běh, tak mi hodinky počítají i aklimatizaci. U turistiky ne.
Má to nějaký vliv třeba na VO2max? Nebo na něco dalšího? Co tedy dávat, když je člověk někde na treku? 😁

Jako z mého pohledu je chůze "leháro", ale u turistiky už lezu do kopců a pěkně se propotím. Jak to má Garmin?

Díky díky 😀

Bruca Turistika je náročnější, chodí se do práce, do školy, na nákup na procházku, na turu už chodí malokdo, s batohem, kopce a větší vzdálenosti. Garmin v tom má dost chaos, jsou i odznaky za turistiku i chůzi, spíš je dobré si tu aktivitu prizpusobit dle sebe. Američané prý považují i chůzi za sportovní aktivitu, pry to je ale nejprirozenější pohyb, dnes lidé jezdí na nakup 100 m autem pro rohlíky, nebo vozí děti 100 m do skoly, tak težko říct.

Jj, taky beru turistiku jako náročnější.
    Turistika se do výzev chůze nepočítá, to už jsem taky zjistil, když jsem čekal odznáček a ono nic.

Jinak to vypadá, že do VO2max se počítá chůze, ale turistika opravdu ne. Hlava mi to moc nebere, ale asi to tak bude

Dřív se nepočítal VO2max vůbec z chůze jen z běhu, je to hodně divné, každopádně můžeš kdykoliv connectu zmenit chůzi na turistiku a i jinak. Nevím, zdali se to počítá (asi ne) do celkové chůze například měsíční, ale asi ne, protože v lete jsou vyzvy extra turistika, já to mám jen nastavené jinak, protože mě zajímají jiné hodnoty v turistice. (nadmořská výška, nastoupané metry, teplota v tempe senzoru atd)
    Už v ikonce je chůze jako rovný človíček a turistika v předlonu, což mi evokuje větší zátěž, jako při behu v ikonce... ale proste Garmin, mě třeba štvalo a psal jsem ofiko dotaz jako betatester, že není možné v chůzi zvolat datové pole kroky za tu aktivitu. Což mi prijde opravdu podivné, když to je chůze, ale bez reakce. Vyřešil jsem to aplikaci z IQ, ale v chůzi nejsou kroky? To je jako v plavaní tempa...😄

Opravdu se počítá VO2max u chůze? Nevidím to tam.

Bruca Mně to neměří aspon to nevidím u chůze. U trailového běhu to lze zapnout a u behu to měří normálně. Tuším, že to neměří ani u behu na pásu a indoor.

Za mě je nejzásadnější rozdíl u nadmořské výšky. Profil Turistika je zaměřený na aktuální výšku, zisk nadmořské výšky, aklimatizaci atd. Chůze je prostě jen chůze po rovině. Je to tedy to stejné jako trailový běh a běh – u jedné se prostě počítá s převýšením a jsou tomu přizpůsobené datové obrazovky. :)

hok_dominik Chůze je hlavně nejpřirozenější pohyb, turistika je nejen o převýšení, ale hlavně se chodí po nerovném terénu, který je náročný. Rozdíl trail a běh to samé. V trailu přeskakuji pařezy, kořeny, běžím po trávě atd. Obrazovky si upraví každý sám většinou. Ale mně to něměří VO2MAX ani u chůze ani u turistiky.

• Peter na toto odpověděli.

TeaRacer a aky zmysel ma merat VO2 max pri chôdzi? to ma zmysel u sportovej aktivity, ale pri chodzi? Opytal som sa AI:
        Dôležitá je intenzita: Aby malo meranie VO2max pri chôdzi zmysel, je potrebné vykonávať chôdzu pri dostatočnej intenzite, ktorá významne zvýši srdcovú frekvenciu (aspoň na 70% maximálnej srdcovej frekvencie po dobu minimálne 10-15 minút). Nenáročná prechádzka nebude dostatočná na dosiahnutie maximálnej spotreby kyslíka.

Peter Smysl to nemá, ale výše psal Bruca, že to měří při chůzi a ne při turistice, proto tato diskuse. Já v tom smysl také nevidím, možná američani.

K té intenzitě a době aktivity. U chůze bych se musel fest snažit, abych se dostal s tepem třeba na 130, ale u turistiky běžně chodím do kopce kolem 150-160 tepů. Takže pro mě by bylo logičtější měřit VO2MAX spíš u turistiky než u chůze.
          Ale u čeho to měří nebo ne, těžko říct.

Bruca U té turistiky by to zase moc nemělo smysl, protože tepovou frekvenci ovlivňuje terén, počasí, zátěž na zádech atd. To je taky důvod, proč neměřím VO2 Max z trailového běhu, ale pouze z rovinatého. Samozřejmě, že budu mít vyšší tepy, když poběžím v nějakém marasu než po čistém atleťáku. :) Mně osobně nedává smysl měřit VO2 Max jak při chůzi, tak ani při turistice. U chůze není intenzita, u turistiky zase ideální podmínky.

Na druhou stranu jsou lidé pro které je i chůze dost intenzivní a tam to dává smysl. Pokud se ten člověk při chůzi dostane na více 70 % Max TF po dobu delší než 10 minut, tak to změří VO2 Max. Vytrénovaný jedinec by se ale musel dost snažit. :)

Dominiku, já třeba běhám každý den prakticky, cca hodku, ale jen trail, baví mě to, ale hlavně kvuli kyčlím a zádům, i když mám běžecké a kvalitní boty, tak mě po cyklo bolí pak kyčle i záda. Ale když občas z nějakých důvodů zmením trasu (sníh třeba) a běžím po stezce nebo oválu, tak mám VO2MAX stejné, lítá mi to plus minus 1 max 2 body. Jinak s chůzí souhlasím. Ale když vezmeš v potaz, že běžíš ultra nějaké, tak také s sebou taháš jídlo, pití, oblečení, čelovku atd.. a dostaneš se také na nějakou zátěž přece.

o 5 dní později

TeaRacer To ano, ale já například běhám víceméně jen trailové ultra a tam právě nemám aktivní měření VO2 Max, takže bych tento argument se zátěží jen podpořil. :D

hok_dominik Jak si tedy vysvětlit, že když běhám stále trail a občás cyklostezku po téměř rovině nebo ovál a VO2max je stejné? Zkusil jsi to někdy měřit VO2max v trailu a mimo, jestli ti to lítá?

TeaRacer Tak já mám zase opačnou zkušenost – VO2 Max mi to v trailu měří podstatně nižší. Už jen z podstaty věci mi dává smysl, že VO2 Max je relevantní měřit mimo terén. Čím méně proměnných do toho vstupuje, tím lépe pro měření. Ideální je atleťák, kde jsem prostě jen já a tartan. :)

Tak já jsem asi vcelku spokojený, že už mi Connect u VO2 max nepíše, že jsem mezi 10% lidí, co jsou na tom nejhůř. Teď už jsem s hodnotou 38 jen mezi posledními 45% 🤣🤣🤣

hok_dominik Dobře, ale když tam proste nebehám, tak to tam nemerím.
                    Důležitá než hodnota, je jakou to má tendenci, když to měříš na stále stejné nebo skoro stejné trase. Co to je podstatně nižší? O kolik?

• Peter na toto odpověděli.

TeaRacer ja mam kludne pri trailovom behu VO2max nizsie o 10 bodov. staci vacsi kopec, ktory treba vyslapat, nie vybehnut a sup cisla idu dole